vattenfasta

Att vattenfasta upp till tio dagar utan läkarkoll funkar för de flesta, vill du fasta längre bör du kolla med din läkare först.

Fastetiden kan vara allt från en dag till nästan hur många som helst. Den infon jag har hittat på nätet säger att minst tre dagar är att rekommendera, så kroppen hinner rensa litet skit. 😉

Vi som kör LCHF har tydligen lättare att ”stå ut” med vattenfastan än de som äter ”som vanligt” – vi har redan rensat ut kroppen på mycket onödigt innehåll, sötsuget är (nästan?) nere på noll och vi äter inte så många gånger per dag redan (det här med mat-tider är redan utsuddat för de flesta).

Svart kaffe , te (grönt, svart, oolong samt örtte) och hemlagad buljong är också tillåtet under en vattenfasta. Man kan även krydda sitt kaffe/te, t ex med kanel eller kardemumma.
Själv avstår jag nästan helt kaffe mina fastedagar (te gillar jag inte), då jag tycker att grädde gör kaffet så mycket godare nu på gamla da’r. 😉
När jag var yngre drack jag svart kaffe i mängder, dagligen. Nu blir det oftast bara en mugg per dag.
EDIT: efter att ha läst avsnittet om fasta i Jason Fungs bok ”fetmakoden” tillåter jag mig en skvätt grädde i mitt kaffe (OM jag dricker kaffe) fastedagarna, trots att det blir litet energi och några kolhydrater.

Man kan fortsätta med sina kosttillskott om man vill (men tydligen tas de inte upp av kroppen lika bra som när man äter). Eventuella viktiga mediciner skall man förstås inte sluta ta under fastan, typ mot högt blodtryck och liknande.

Tar man inga kosttillskott så är det ingen fara på taket, de viktiga vitaminer och mineraler vi behöver sjunker naturligtvis under fastan, men det blir aldrig under kritisk nivå.

Men som sagt, fasta aldrig mer än tio dagar utan läkarkoll! Och känner du att det inte känns OK så skall du naturligtvis avbryta.

Själv dricker jag vatten (ibland citronvatten) hela dagarna och tar en halv tesked salt två gånger om dagen när jag vattenfastar.

Tre filmer om vattenfasta
1. Dr *Jason Fung pratar om fasta ca 9 minuter in i filmen, men hela filmen på ca 12 minuter är intressant. Textat på svenska.

*Jason Fung, kanadensisk njurspecialist och världsledande expert på periodisk fasta och LCHF, särskilt för behandling vid typ 2-diabetes.
Källa: kostdoktorn

2.Fasta är är inte extremt…” Kort och koncis. 😉
Källa: Pa Sandberg, zonterapeut

3. Sult, lång film ”på norsk” (55 minuter) men man förstår allt. Intressant, se den om du är intresserad av vattenfasta.

Den finns även på engelska.
Science of fasting

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s