inköpslista

macozaza’s inköpslista LCHF – uppdaterad 2019 06 05

  • Produkter i fet stil är produkter jag själv använder mest. De andra är också helt OK beroende på vilken LCHF-nivå man vill ligga på. Jag använder dem inte själv (eller använder väldigt litet av) då jag inte äter så mycket mejeri/grönsaker eller bakar. Jag placerar mig själv på nivån ”normal”.
  • Tänk på att köpa produkter som motsvarar den LCHF-nivå du väljer att följa.
  • Köp endast ”fullfeta” mejeriprodukter, alltså produkter med de högsta fettprocenterna
  • Aldrig lightprodukter!
  • Aldrig jordnötter, då dessa är en baljväxt.
  • En bra tumregel (speciellt när man är ny) för LCHF är att hålla koll på kolhydraterna i produkterna när du handlar, de bör innehålla max 5 kh/100 g.
  • Men! Glöm för den skull inte att kolla innehållet också. Bland annat socker och mjöl går ju bort direkt, då det aldrig är LCHF.
  • kh = kolhydrater

OBS! Det här är bara förslag på vad du kan ha hemma.

mejeri och ägg
smör … gärna extrasaltat
grädde 40% … välj alltid 40%-iga!
créme fraiche
keso
smetana … fetare (och godare) än créme fraiche. blanda ut med grädde, tillsätt bär =frulle/mellis
rysk yoghurt … högre fetthalt än turkisk/grekisk. för fetare: blanda med grädde
turkisk/grekisk yoghurt
hårda ostar … minst 28%
färskost … t ex Philadelphia
halloumi … så gott! Stek, grilla, fritera
ägg … innehåller allt vi behöver utom C-vitamin. smart förpackning

kött, fågel, fisk och skaldjur
nötkött … låg fetthalt. servera med fet sås
fläskkött
köttfärs … 2 delar fläskfärs + 1 del nötfärs = Skaldemans fakirbiff
bacon/fläsk
korv … köp med hög kötthalt
kyckling … ät skinnet också!
lamm
fisk … ju fetare, desto bättre
skaldjur … låg fetthalt. servera med fet sås

matfett
avocadoolja … till stekning (tål hög värme) / dipsås/soppa/dressing
kokosolja … OBS! aldrig det silvriga paketet i kyldisken = härdat och inte OK
olivolja … perfekt till sallad o dyl. går även att steka med
rapsolja … tål hög värme (Sveriges olivolja)
sesamolja

kryddor (mina val – du har säkert fler förslag)
cayennepeppar
chilipulver
curry
dill
… jag har alltid litet i frysen
gurkmeja
himalayasalt

ingefära
kanel äkta = minimalt med kumarin, som är ett nervgift
kardemumma
lakritspulver
… en knivsudd i kaffet! supergott
lökpulver
oregano
peppar
persilja
… jag har alltid litet i frysen
salt … oraffinerat  atlanthavssalt (gott att blanda ut i smöret)
sesamfrön … rostade, så gott i soppa/yoghurt eller som panering
supersalt
trocomare
**vaniljarom
… smaksättning. innehåll bl a: etanol, färgämne, sockerkulör, arom
vaniljpulver … smaksättning
vitlök … pulver, salt, krossad

övrigt
bambuskott
chokladkaka … minst 70%
citronjuice … koncentrerad. smaksättning till bubbelvatten
dijonsenap … kolla innehåll! kan innehålla socker
limejuice … koncentrerad. smaksättning till bubbelvatten
kakao … smaksättning till kaffe eller grädde och bär
makrill i tomatsås
fläsksvålar … kolla så det är lågt kh – kan användas som panering
fond …  t ex bong touch of taste (massor av olika smaker)
kokosgrädde
kokosmjölk
majonnäs … 80% – kallas även ”äkta majonnäs”
**tomatpuré … smaksättning
sambal oelek
sjögräsnudlar
soya … alla sorter pga fermentering, men bäst är tamari (innehåller inget vete)
såser … t ex bearnaise, hollandaise (bl a; rydbergs/lallerstedst/lohmanders)
tapenade
tonfisk på burk … köper du den med olja? häll bort oljan, då den oftast är ”fulolja”
vattenkastanjer

nötter
LCHF-nötter (användes sparsamt):
macadamia, mandel, pekan, hassel, para och valnöt
(OBS! var försiktig med valnöten: högt omega-6)
Aldrig jordnötter, då dessa är en baljväxt.

grönsaker och bär
aubergine
avokado
… fet och god
bär … ex: hallon och blåbär
blomkål … blomkålsris är poppis (riv: stek med smör eller koka upp snabbt)
broccoli … gott att göra mos på broccolin med västerbottenost
chili
gurka
haricot verts

ingefära
minimajs … OK, lågt kh, till skillnad mot vanlig majs
morötter
oliver
*paprika … grön och gul. sparsamt med röd pga högt kh
purjolök
rabarber
rädisor … OK trots underjord
rättika … OK trots underjord. gott till gratäng istället för potatis
sockerärtor … liten mängd. högt kh
sparris
spenat
… har alltid i frysen
squash/zucchini … samma-samma men olika namn beroende på säsong
svamp
tomat … måttliga mängder. ”tung” grönsak = många kh
vaxbönor … direkt från frysen – fritera i stekpanna, istf pommes
vitkål och andra kålsorter
zucchini/squash … samma-samma men olika namn beroende på säsong
**vitlök … smaksättning
**gul lök … smaksättning
**röd lök … smaksättning

bakgrejer
fiberhusk
kokosflingor
kokosmjöl
mandelmjöl
mandelsmör
pofiber
sukrin … det finns olika varianter, alla är OK
Ica sötströ

*  = 1/3-dels paprika är lika med dagsbehovet av C-vitamin
** = icke LCHF egentligen, jag räknar det som krydda: man tar så litet

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s