591 timmars vattenfasta

10 maj 2019 klockan 21.00 startade jag min vattenfasta, som jag tänkte skulle hålla på i 31 dagar.

OBS! Det rekommenderas att man inte bör fasta utan läkarkoll i max tio dagar. 
Det är förstås upp till var och en att bestämma. Mitt råd är i alla fall att avbryta så fort det inte känns OK – hur många dagar det än gått. 

I normala fall är min kosthållning LCHF (med några avsteg till och från), jag tar blodtrycksmedicinen på morgonen och strax innan läggdags blir det ett par magnesiumtabletter. När jag kommer ihåg tar jag även en-två matskedar potatismjöl utrört i kallt vatten, innan läggdags. Detta är tydligen superbra för tarmfloran (samt för sömnen och verkar motverka ”gryningsfenomenet”) och helt OK inom LCHF så länge potatismjölet inte blir uppvärmt.

Under fastan har jag fortsatt att ta mina magnesiumtabletter. När man fastar lär kroppen inte ta upp kosttillskott lika bra som när man äter, så det är ju onödigt då, om det är så, men jag körde på ändå.

Kaffe drack jag en mugg per dag de första åtta dagarna, sedan blev det två muggar till under hela tiden. De tre första muggarna med grädde jag hade kvar i kylen, resten hade jag smör i, förutom de två sista där jag fikade hos dotra och fick grädde i.
Så, totalt tio muggar kaffe under vattenfastan.

Två kvällar drack jag buljong, ingen jag hade kokat själv det har jag varken intresse eller ork till, utan det blev buljongtärningar, Kung Markattas umami.

Resten av tiden var det bara vatten ibland med citronjuice i och ibland även någon *saltshot.
Jag drack när jag kände mig törstig, det blev mellan 1½-2 liter vatten per dygn.

När jag Googlade på hur man bäst skall avsluta en lång fasta, precis i början av min fasteperiod (dag tre eller fyra) ramlade jag över något nytt för mig: ”torrfasta”. Vilket betyder att man varken äter eller dricker något mellan vissa klockslag. Detta tyckte jag lät helt OK, så mellan klockan 19.00 till 09.00 nästa dag var jag helt torrlagd. Något jag kommer att fortsätta med, man kanske kommer jag att ändra tiderna litet. Vi får se.

Dag tre kände jag att en lättare huvudvärk var på G, så jag tog en saltshot och så var den borta. 😉

Dag tio upptäcker jag en vit beläggning på tungan, köper Vichyvatten och så är den också borta. Fick tillbaka den vita beläggningen en gång till under resans gång, så Vichyvatten är bra att ha hemma. Man vet ju aldrig.

I mitten av fasteperioden börjar jag känna mig litet frusen, något jag aldrig brukar känna, så det var en spännande känsla. Men det var kofta på och så var den saken biff.

Jag upptäckte också en skum grej. 😎 Eftersom jag vägde mig varenda dag, vid samma klockslag så upptäckte jag att vissa dagar hade jag gått upp ca 0,3 kg fast jag bara drack vatten. Men det uppvägde kanske att andra dagar hade jag gått ner typ ett kilo.
Skumt med viktuppgången ibland, kan jag tycka.

Och så detta med toabesök och #2. Åtta gånger under 24 dagar, oftare i början naturligtvis och sedan en gång i veckan. Helt OK och vad toapapper jag har sparat in! 😀

4 juni 2019 känner jag att det är dags att bryta. Jag når inte mina 744 timmar (31 dagar). Jag har tunga hungerskänslor och känner mig litet ”skum” i skallen och då är det lika bra att kasta in hatten. Hälsan framförallt.
Längtan efter annat än vatten är också enorm.

Detta blev en intressant erfarenhet – jag kan bara jag vill. Jag är annars en som gärna startar projekt och snart låter dem rinna ut i sanden.
Jag har varit ståndaktig också, icke att förglömma. En av ungarna var hemma hos mig och gjorde iordning bacon (doftade ljuvligt) men jag stod emot, det var inte så svårt faktiskt.
Likadant när jag var hemma hos dotra, då hade resten av gänget som var där, köpt med sig mat och satt och glufsade i sig… och jag satt med mitt vatten. Inte svårt då heller, om jag skall vara ärlig.

Men! Jag kommer aldrig mer fasta såhär länge. Max 10 dagar. På sin höjd. 😉

Viktnedgång efter 24 dygn och 15 timmar: minus 15,8 kilo.
Blodsockret vid start: 6,3 / vid avslut: 4,8

Här kan du läsa om varför jag ville fasta så länge.
Här kan du läsa om hur jag bröt min långa vattenfasta.

Några månader efter fastan: tappat sjukt mycket hår.

Fridens liljor. Och du, tänk på vad du äter. ❤

*saltshot = ½-1 tesked salt nedsköljes med vatten eller löses upp i ett glas vatten

/Helene 2019 06 05

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s